AVTOMATIZACIJA OBJEKTOVAvtomatizacija zgradb


S pojmom avtomatizacije se danes v vsakdanjem življenju srečamo na najrazličnejših področjih. Avtomatizacija se je najprej uveljavila v industrijskih in tehnoloških procesih, kjer predstavlja pomemben korak k zniževanju proizvodnih stroškov, hkrati pa poveča produktivnost in kakovost proizvedenih izdelkov ter delovanje samih procesov.
Avtomatizacija danes predstavlja tudi pomemben segment pri gradnji sodobnih zgradb, kjer se srečujemo s pojmi avtomatizacija zgradb in inteligentne zgradbe.


Osnova vseh sistemov avtomatizacije je računalniško podprto krmiljenje in regulacija integriranih sistemov. Avtomatizacija objektov in zgradb z vgrajenimi programabilnimi krmilnimi sistemi sodobnih tehnologij, omogočajo lastnikom in investitorjem funkcionalno, energetsko in stroškovno učinkovitejše upravljanje ob visoki stopnji udobja.
Glavna cilja avtomatizacije zgradb sta tako učinkovita raba energije in uvedba visoke stopnje udobja v zgradbah.
Avtomatizacija zgradb se deli v tri osnovne segmente:
  • PROCESNI NIVO (tehnološki procesi z vgrajenimi aktuatorji, senzorji, tipali, merilnimi napravami,…)
  • AVTOMATIZACIJSKI NIVO (programabilni PLC krmilniki (modularni, kompaktni), elektronski regulatorji, vhodno/izhodne enote, komunikacijski vmesniki,…)
  • UPRAVLJALNI NIVO (področje centralnega nadzora, SCADA vizualizacija, WEB server,…)
Sodobni objekti in zgradbe v katerih je danes prisotna popolna avtomatizacija, predstavljajo centralno nadzorovan sistem inteligentne zgradbe. To pomeni, da se vsi posamezni podsistemi, ki so integrirani v zgradbi (sistemi ogrevanja, hlajenja, prezračevanja, razsvetljave, energetski sistemi, sistemi tehničnega varovanja,…) upravljajo in nadzirajo iz enega centralnega mesta (centralnega računalnika), s centralnim nadzornim sistemom (CNS). Do centralnega računalnika je omogočen tudi oddaljen dostop (preko interneta, ipd.), kar omogoča nadzor in upravljanje sistemov v sodobni zgradbi iz oddaljenega mesta.

CNS predstavlja sistem za upravljanje zgradbe, ki zajema celotno avtomatizacijo zgradbe.

Projektiranje električnih inštalacij za inteligentne zgradbe predstavlja najvišji nivo zahtevnosti projektiranja. Projektiranje sodobnih zgradb, ki temeljijo na popolni avtomatizaciji integriranih sistemov, zahteva od projektantov posebna interdisciplinarna inženirska znanja.
Projektna dokumentacija za inteligentno zgradbo predstavlja obsežen dokument, ki mora temljiti na skrbnem načrtovanju skozi vse faze gradnje. Pri tem je zelo pomembna  usklajenost projektne dokumentacije z vsemi integriranimi sistemi v zgradbi, kar od vseh projektantov (elektro, strojni, gradbeni projektant, arhitekt,...) zahteva nujno medsebojno sodelovanje skozi vse faze načrtovanja.   HITRI KONTAKT    

 ELSIST
  Inženirske storitve
  in tehnično svetovanje

  Sedež podjetja: 
  Javornik 46
  2390 Ravne na Koroškem

  SLOVENIJA

  Poslovna enota Maribor:

  Lackova cesta 54
  2000 Maribor
  SLOVENIJA

T: +386 (0)41 200 302
E: info@elsist.si
    www.elsist.si

    Več informacij o podjetju

  
    Hitri kontakt >>
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke