NADZORStrokovni nadzor pri gradnji


Gradbeni zakon (GZ) nadzornika obravnava kot udeleženca pri graditvi z vidika zagotavljanja javnega interesa in strokovne ter pravne zaščite investitorja.

Možne oblike nadzora pri gradnji objektov so . . .
        • nadzor po obsegu skladno z zahtevami zakona
        • razširjen ali dodatni nadzor
        • nadzor v okviru inženiring pogodbe
Nadzor po obsegu skladno z zahtevami zakona je minimalni obseg nadzora, kot ga zahteva gradbeni zakon.

Skladno z zakonskim zahtevam je potrebno pri vsaki gradnji izvajati vsaj osnovni obseg nadzora, kot je opisano v zakonu.
Nadzor po obsegu skladno z zahtevami zakonodaje


Nadzor predpisuje naslednji obseg opravljanja del odgovornega nadzorstva . . .
 • Odgovorni nadzornik nadzoruje, ali se v projekt za izvedbo (PZI) sproti vnašajo vse tiste spremembe in dopolnitve, ki nastajajo med gradnjo, in ali se s takšnimi spremembami strinjata investitor in projektant.
 • Če odgovorni nadzornik med gradnjo ugotovi neskladje s projektom za izvedbo (PZI) in gradbenimi predpisi, ali pa, da kakovost vgrajenih gradbenih in drugih proizvodov, inštalacij, tehnoloških naprav in opreme ter uporabljenih postopkov ni dokazana z ustreznimi dokumenti, mora o tem takoj obvestiti gradbenega inšpektorja in investitorja, ugotovitve in predloge, kako stanje popraviti, pa tudi brez odlašanja vpisati v gradbeni dnevnik.
 • Če odgovorni nadzornik ugotovi, da izvajalec krši dogovorjene roke izgradnje, mora o tem obvestiti investitorja ter ugotovitve in predloge, kako nastalo stanje izboljšati, brez odlašanja vpisati v gradbeni dnevnik.
 • Odgovorni nadzornik mora svoje ugotovitve iz prejšnjih odstavkov vsakodnevno vpisovati v gradbeni dnevnik. S podpisom gradbenega dnevnika odgovorni nadzornik potrjuje, da so podatki oziroma vpisi, vneseni v gradbeni dnevnik, resnični.


Razširjen ali dodatni nadzor


Poleg nalog, ki jih nadzorniku nalaga zakon, naročnik v praksi med gradnjo potrebuje še dodatno strokovno podporo. Te naloge lahko imenujemo razširjeni ali dodatni nadzor. Za razširjen ali dodatni nadzor mora naročnik natančno navesti obseg dodatnega nadzora. Vključuje lahko vse ali le nekatera dejanja nadzora, ki jih osnovni nadzor ne zajema.
Dodatne naloge, mora naročnik, kar se da jasno opredeliti v pogodbi in izdati nadzorniku za to ustrezno pooblastilo. S tem mora seznaniti tudi projektanta, izvajalca, inšpektorja v primeru inšpekcijskega pregleda in komisijo za tehnični pregled. Pooblastila so sestavni del pogodbe o nadzoru.Nadzor v okviru inženiring pogodbe


Če je nadzor vključen v pogodbo za inženiring, je nosilec inženiringa-inženir. V tem primeru je inženir tisti na katerega se obrača nadzornik, ko potrebuje odločitve ali, ko poroča. V tem primeru je inženir kontaktna oseba, ko gre za obveznosti nadzornika do naročnika. Lahko pa se inženir, naročnik in nadzornik dogovorijo drugače.Za področje električnih inštalacij izvajamo strokovni nadzor pri gradnji
Kontaktirajte nas >>

HITRI KONTAKT    

 ELSIST
  Inženirske storitve
  in tehnično svetovanje

  Sedež podjetja: 
  Javornik 46
  2390 Ravne na Koroškem

  SLOVENIJA

  Poslovna enota Maribor:

  Lackova cesta 54
  2000 Maribor
  SLOVENIJA

T: +386 (0)41 200 302
E: info@elsist.si
    www.elsist.si

    Več informacij o podjetju

  
    Hitri kontakt >>
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke