CENTRALNI NADZORNI SISTEMICentralni nadzorni sistem (CNS)


Centralni nadzorni sistem (CNS) predstavlja sodoben način upravljanja zgradbe. Iz centralnega prostora v zgradbi ali iz oddaljenega mesta je možen celovit nadzor nad sistemi v zgradbi, kar zahteva manj upravljalcev in manj osebja za vzdrževanje sistemov. Pregleden sistem alarmiranja omogoča hitrejši odziv in odpravo napak. Z delovanjem naprav po optimalnih programih in krmiljenjem razsvetljave po prednastavljenih urnikih, glede na prisotnost osebja ali stopnjo zunanje osvetlitve, se pripomore k omejevanju električne konične moči in preko regulacijskih algoritmov do varčevanja z energijo. Odprti sistemi omogočajo tudi enostavno vključitev novih naprav in nadgradnjo obstoječih sistemov.

Kot osnova centralnega nadzornega sistema v objektih velja tehnologija DDC "direct digital control". Sistem sestavljajo posamezni programabilni krmilniki vezani na nadzorni centralni računalnik. Takšen sistem je fleksibilen, spremljajočo programsko opremo pa lahko priredimo konkretni aplikaciji. Krmiljenje in upravljanje procesov je decentralizirano, saj je razdeljeno na posamezne krmilnike integriranih podsistemov (razsvetljava, ogrevanje, hlajenje,...). Centralno nadzorno mesto nam omogoča spremljanje dogajanja na posameznem krmilniku, upravljanje s procesi in spreminjanje parametrov.
Večji sistemi so po večini modularni, kar pomeni, da lahko do neke mere povečamo kapaciteto posameznega krmilnika, prav tako pa lahko dodajamo nove krmilnike v obstoječi sistem centralnega nadzornega sistema.

Centralni nadzorni sistemi ob upravljanju razsvetljave omogočajo tudi spremljanje delovanja in nadzor nad krmiljenjem posameznih delov strojnih naprav, ki so inštalirane v objektih (npr. ogrevanje, hlajenje, prezračevanje,...). Programabilni krmilniki teh sicer ločenih naprav so povezani na centralni program nadzornega sistema. Tako je mogoče preko SCADA viziualizacije na nadzornem računalniku spremljati npr. temperaturne programe, nastavljati parametre, urnike delovanja, spremljati ure obratovanja, ter do dovoljene stopnje krmiliti posamezne strojne naprave, ali samo nadzorovati določena stanja sistemov (npr. hidroforne postaje, črpalk, nivojskih stikal,…).

Na nadzornem računalniku so prav tako vidni vsi alarmi, morebitne napake in okvare na določenih podsistemih. Zajemanje podatkov se izvaja s pomočjo merilnih pretvornikov in tipal, ki so nameščeni na primernih mestih v določenem procesu, oziroma se že nahajajo v sklopu posameznih naprav.
HITRI KONTAKT    

 ELSIST
  Inženirske storitve
  in tehnično svetovanje

  Sedež podjetja: 
  Javornik 46
  2390 Ravne na Koroškem

  SLOVENIJA

  Poslovna enota Maribor:

  Lackova cesta 54
  2000 Maribor
  SLOVENIJA

T: +386 (0)41 200 302
E: info@elsist.si
    www.elsist.si

    Več informacij o podjetju

  
    Hitri kontakt >>
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke